keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Soijakammo, joka osoittautuikin turhaksi

Kylläpä vain, minulla oli ennen soijakammo. Vaan eipä ole enää. Antakaas kun kerron teille hassun tapahtumaketjun, joka tähän soijatuotteiden dissailuun johti.

Ostin syksyn aikana pari pakkausta tummaa soijarouhetta. Toisen töihin ja toisen kotiin. Ennen ostosreissua olin tietenkin tutustunut soijaan tuotteena netissä, lukenut sen hienoista ravintoarvoista, suuresta proteiinipitoisuudesta, monikäyttöisyydestä sekä muista lukuisista upeista ominaisuuksista. Paljonko muuta voi suhteellisen edulliseslta proteiininlähteeltä odottaakaan?


No, aluksi vetelin soijarouhettani milloin mitenkin. Lisäilin hieman esim. rahkan sekaan, korvasin osan jauhelihasta tms. Ja hei, korostus sanalla hieman koska ravintoarvoista kiinnostuneena toki tuijotin paketin ravintosisältöä. Ja se jos mikä olikin hurja. Paketti lupasi rasvanmääräksi 53,0 g/100 g. Huhhuh.


Toki järkeähän olisi voinut käyttää, vaan eipä taas käynyt mielessä. Ei myöskään käynyt mielessä laskea noita ravintoarvojen määriä yhteen, joka sekin on mahdoton. Eihän kukaan saa mahdutettua noin rasvaista proteiininlähdettä omaan ruokavalioonsa! Ja mikä tässä nyt kaikista hassuinta olikin, niin molemmissa omistamissani soijarouhepaketeissa ravintoarvot olivat tismalleen samat. Ennen pitkää päätin jättää soijat kaappiin.

Kaappeja siivotessani nyt tammikuussa nämä soijarouhepussit tulivat vastaan kuitenkin taas kerran. Oli aika päättää heitänkö ne pois vai tulisiko niille käyttöä. Harmitti, koska pidin soijan mausta ja käytettävyydestä. Aloin samalla myös pohtimaan asiaa uudemman kerran tarkemmin. Eihän arvot voi mitenkään pitää paikkaansa! Vierailin valmistajan Soyappetitin sivuilla ja järkytyksekseni (tai riemukseni) huomasin, että ei hitto, sivut väittävät rasvan määräksi vaivaiset 1,5 %! Hehheh, melkoinen ero tosiaan oman pakettini arvoihin.

Eipä siinä muuta kun viestiä valmistajalle. Halusin tietää miten tällainen virhe on voinut syntyä, ja mitkä nyt sitten olivat ravintoarvot todellisuudessa. Vastauksen sain nopeasti, jo seuraavana päivänä. Vastaus oli kattava, palvelu hyvää ja olin kaikkeen hyvin tyytyväinen. Vaikkakin kyllä tarpeeton soijan välttely hieman harmitti. Lupasipa hyvityksenä laittaa postissa vielä soijaa tulemaan varustettuna oikeilla pakkausmerkinnöillä.


Ja niin minä ja soija olemme taas ystäviä. Tarina sai kauniin lopun!

Lisäilen taas sitä milloin mihinkin ruokaan. Soijarouhe on loistavaa esimerkiksi munakkaassa, jauhelihan jatkeena, broilerin kanssa. Melkein missä vaan. Soijarouhe kannattaa vaan turvottaa kuumassa vedessä huolellisesti ja maustaa samalla. Silloin se on parhaimmillaan. Vaikka kyllä esim. raejuuston seassa tykkään että se on rapeaa. Käyttötavat on loputtomat ja proteiinipitoisuus taivaallinen. :)

Kuuluuko soija teidän ruokavalioonne? Miten tykkäätte käyttää sitä ja mitä siitä valmistatte?

2 kommenttia:

  1. Minä kokeilin soijatuotteita ekaa kertaa elämässäni vasta joulukuussa (jogurtin muodossa). Mua ei oo niinkään kiinnostaneet ne ravintoarvot, mutta geenimuuntelu ja muu sitten huoletti sitäkin enemmän. Maku oli ihan ok, mutta soija itsessään ei tuntunut sopivan mun vatsalleni. Saatan saada vatsakipuja protskupatukoistakin ja kuvittelin niiden kipujen aiemmin johtuneen jostain viljasta tms., mutta sitten vilkaisin tuoteselostetta.. ja soijahan siellä oli mainittu ensimmäisenä. Niitä soijajoguja vetelen edelleenkin, kun yritän totuttaa vatsaani.. mutta samat kivut niistä tulee edelleen. Pitää siis keksiä piakkoin jotain korvaavaa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nojoo toi on kieltämättä soijan yks huono puoli et aika monelle tuntuis aiheuttavan vatsavaivoja. Itsellekin, mutta paljon olen myös saanut vatsaa totutettua. Kai se jollain tavalla oppii käytön totuttelun myötä prosessoimaan soijaa eri tavalla. Koska tuskin tuolle nyt monikaan varsinaisesti on yliherkkä tai allerginen.

      Mie en taas koskaan oo maistanut soijajogurttia. Ihan uus ttuttavuus mutta alko just kiinnostamaan. Täytyy ens kauppareissulla vähä tsiigailla millaisia ne oikein on! :)

      Ja palautteesta sain muuten kaksi soijapakettia (oikeilla tuotemerkinnöillä varustettuna), tummaa ja vaaleaa, ja soijaohjevihkosen. Nopeasti vilkaisin ja mielenkiintoisia ohjeita. Ehkäpä teenki vielä jotain niistä :)

      Poista