keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Jokaisessa kaupungissa on oltava kuntosali!

Nyt alkuvuodesta olen tehnyt useamman päivän reissuja Lieksaan, josta siis olen kotoisin. Ja jotta tällaiset useamman päivän reissut ovat olleet mahdollisia niin kaikkihan luonnollisesti tietävät että treenaamaan on päästävä. Ja nykyisimpä siihenkin harrastukseen kyseisestä kaupungista löytyy erinomaiset puitteet. Näin ei kuitenkaan aina ole ollut.

Minua on ihmetyttänyt, etteikö muka jokaisessa kylää suuremmassa paikassa kannata edes yhden kuntosalin pitäminen? Lieksa on ollut vailla kuntosalipalveluita pahimmillaan useamman kuukauden pätkiä kerralla. Mitä tällainen aika tekee tosissaan treenaavalle, heidän tavoitteille ja motivaatiolle? Ja jos ei yritysvoimin salia saa kannattamaan niin eikö kaupungilla tule tässä kohtaa vastuu ja tarve kantaa oma kortensa kekoon kaupunkilaisten hyvinvoinnin eteen? Lieksassa kuntosaleja on nähty useampia, välillä kaupungin omia, välillä yrittäjävetoisia. Mutta mikään ei ole oikein menestynyt. Miksi?

Kuntosalille tulisi riittävän matalan kynnys. Kuntosalin tulisi olla houkutteleva, sen pitäisi näkyä tavallisten ihmisten arjessa ja sinne pitäisi kokea ihan jokainen itsensä tervetulleeksi. Kuntosalille meneminen pitäisi olla yhtä helppoa ja luonnollista kuin kaupassa käyminen. Tässä voi olla iso haaste varsinkin pienillä paikkakunnilla. Kuntosalin käyttäjiksi vakioituu tietty pieni porukka eikä kokemattomat harrastajat ehkä uskallakaan mukaan.

Kuntosalille on myös luotava riittävät puitteet. Kaupungin ylläpitämä sali sijaitsi jossakin vaiheessa suljetun koulun aulassa. No, pääasia tietenkin että sijaitsi ylipäätään jossain. Mutta kyllä salillakin kuuluu viihtyä. Ollaan tultu pitkä matka siitä kun salit olivat kellareihin rakennettuja, kolkkoja, likaisia luolia. Vähänkin suuremmassa kaupungissa kuntosalibisneksessä kilpaillaan viihtyvyydellä. On hienoa sisustusta, oheispalveluita, modernit ja tyylikkäät tilat, joihin tullaan viihtymään. Treenaamisesta tehdään kokonaisvaltainen elämys.

Oma treenaamisen aloittaminen oli mahdollista juuri tämän matalan kynnyksen vuoksi. Salilla jossa aloitin, treenasi hyvin eri tasoisia henkilöitä. Oli urheilijoita, painonpudottajia, kuntoilijoita ja harrastajia. Tämä loi tunteen että kuka tahansa pääsee mukaan, ei tarvitse olla valmiiksi isot lihakset tai timmi kroppa. Kuntosali myös tarjosi palveluitaan avoimesti, näkyi mediassa, houkutteli ryhmäliikuntatunneilla ja opastuksella.

Kuva Sykexin Facebook-sivuilta.
Mutta mikä tilanne Lieksassa on nyt? LOISTAVA! Vuoden vaihteessa siellä aukesi uusi sali, Kuntokeskus Sykex, joka saa ainakin minulta ehdottomasti täydet pisteet. En voi muuta kuin suositella. Tilat ovat loistavat ja nykyaikaiset, tyylikäs sisustus, sopivasti tilaa, loistava sijainti, hyvä palvelu, hyvät aukioloajat, riittävästi ja monipuolisesti laitteita. Siis kaikki tarvittava. Jes! Just näin. :) Tässä vähän (omaehtoista) mainostusta ja tunnustusta, mutta olen vain niin ilahtanut tästä asiasta!

Paikka on helposti lähestyttävä juuri edellä mainituista syistä, ja kyllä ensimmäistä kertaa kokisin kyseisessä kaupungissa itseni salille lämpimästi tervetulleeksi, vaikka en salille olisi koskaan varpaallanikaan astunut. Ja hatun nostot yrittäjälle, ihailtavaa, rohkeaa ja ennakkoluulotonta yrittelijäisyyttä. Tästä voitas jokainen ottaa vähä mallia!

Kuva Sykexin Facebook-sivuilta.
Lieksan reissut saavat ihanaa uutta sisältöä kun sielläkin pääsee myös treenaamaan. Ja nyt siellä tosiaan voi olla useamman päivän kerrallaan! On myös tosi virkistävää treenata välillä muualla kuin omalla vakkarisalilla. Laitteetkin ovat erilaisia kuin omalla salilla, joten treeniin saa helposti uutta ulottuvuutta.

Ei mulla muuta tällä kertaa, menkää treenaamaan! :)

6 kommenttia:

  1. No on se kyllä jotenkin hassua ajatella, et jollain paikkakunnalla ei ole kuntosalia ollenkaan! Onks Lieksassa uimahallia? Kun siis yleensä kuntosaleja on uimahallien yhteydessä pidetty kaupunkien osalta.

    Musta helpointa on ollut aloittelijana käydä sellasella salilla, mikä ei ole mikään voimannostajien luola, mutta ei myöskään liian hieno, jossa käy pelkästään laittautuneet ihmiset. Viilinki on itselle ollut oikein sopiva paikka aloittaa vaikka alkuun pelotti käydä siellä "isompien poikien" puolella :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No siis joo, todella hämmentävä tilanne siellä tosiaan tässä välillä vallitsi noiden kuntosalien kanssa. Joulun aikaan esimerkiksi oli viimeksi tilanne kun ei ollut yhtään salia. Sitä ei kyllä silloin kestänyt kauaa. Vaan on ollut pidempiäkin aikoja. Jotenki tosi surullista :/

      Kyllä sieltä uimahalli löytyy. Ja vieläpä uudenaikainen ja hieno sellainen. Mutta en tiedä miksei sen yhteydessä ole edes pientä kuntosalia. Omituista sekin.

      Itelle kans Fittari oli aluks tollanen helposti lähestyttävä just noista siunki mainitsemista syistä. Nykyään sit kynnys madaltunut ja vois kuvitella käyvänsä millä tahalla salilla. Ainakin vierailemassa :D

      Poista
  2. Omituista, ettei edes liikuntahallin yhteydessä ole kaupungin salia! Vai onko Lieksassa jokin yritysvetoinen liikuntahalli tai käytössä lähinnä koulujen salit? Jopa reippaasti Lieksaa pienemmällä paikkakunnalla, josta olen kotoisin, on nimittäin ollut iänkaiken kuntosali, joka sijaitsee julkisessa omistuksessa olevan liikuntahallin yhteydessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta! Ei siellä varsinaisesti mitään liikuntahalliakaan löydy. :D Jäähalli ja uimahalli ja sit tietysti nuo koulujen liikuntasalit. Mutta missään näissä ei kuntosalia tai mitään siihen viittaavaa. En sitten tiedä, varmaan siellä saattaa olla jotakin kuntosalin tapaisia, jotka on tarkoitettu jollekin kohderyhmälle esim. kuntoutukseen tms. Mutta varsinaisesti koko kansan salia siellä ei kyllä tässä välillä käsittääkseni ollut. :/ No, pääasia että tilanne nyt parempi! :)

      Poista
  3. Tänään kävin ekaa kertaa. Ihan viihtyisä on!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa! :) Se on kyllä hyvä sali kaiken kaikkiaan. Harmi kun itse en ole nyt pitkään aikaan päässyt käymään!

      Poista