sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Kunpa elämä olisi helppoa. Vai eikö sittenkään?

Toisinaan sitä löytää itsensä toivomasta, että kunpa elämä olisi helppoa.

Mutta jos elämä ei olis välillä vaikeeta niin, olisko se sitten mielekästä? Jos kaikki asiat järjestyis aina kuin itsestään, oisko siinä mitään mielenkiintoista? Jos tavoiteltavien asioiden eteen ei tarvitsisi taistella, osaisko niitä enää yhtään arvostaa?

Välillä on hyvä miettiä syvällisesti. Pysähtyä ajattelemaan asioita. Liian usein asioita tulee katsottua liian kapea-alaisesti. Ei tule ajateltua laajempia asiakokonaisuuksia ja syy-yhteyksiä. Ei tule ajateltua, että entä jos kaikella onkin jokin tarkoitus. Vastoinkäymiset tuntuvat pahalta, mutta niiden kääntöpuolella voikin olla mahdollisuus. Kun yksi ovi sulkeutuu, tilalle voi avautua lukuisasti toisia ovia. Myös sellasia, jotka ei välttämättä muuten aukeaisi.

Suuret muutokset elämässä hirvittävät. Totutusta luopuminen vähentää turvallisuuden tunnetta. Elämä rakentuu pitkälti tiettyjen speksien ympärille, jotka kaikki ovat kuitenkin pitkälti sattumalta ilmestyneet elämään. Osa täysin odottamatta ja itsestään. Mukana on ollut tuuria ja sattumaa. Toisten asioiden eteen on taas tehty tietoisesti töitä. Muutostilanteessa on muistettava, että näitä sattumia on edessä vielä lukuisia.

Vaikka tulevaisuus näyttää epävarmalta muutosten jälkeen, on muistettava, että asiat saattavat jo huomenna olla täysin eri tavalla. Vastaan tuleekin taas mahdollisuuksia, joita ei voinut ennustaa. Tällaisissa hetkissä kannattaa muistella elämäänsä taaksepäin, miten asiat ovat muuttuneet kuin hetkessä, huonot asiat ovat kääntyneet hyviksi ja elämä on tarjonnut uusia tilaisuuksia. Yksi sattumalta tavattu uusi ihminen tai käyty keskustelu saattaa muuttaa tilanteen aivan uuteen uskoon. Asiat järjestyvät monesti kuin itsestään. Ja kuten sanotaan asioillahan on nimenomaan tapana järjestyä.

Muutoksessa on kuitenkin aina myös mahdollisuus. Tietyt muutokset tapahtuvat odottamatta ja saattavat tuntua epäreilulta. Varsinkin silloin kun niihin ei voi itse vaikuttaa. Samalla hallinnantunne omaan elämään vähenee. Tällaisissa tilanteissa kannattaa muistella hetkiä, jolloin on toivonut asioiden olevan toisin. Nythän siihen on mahdollisuus. Kaikki ovet ovat auki ja kaikki kortit käytettävissä.

Liian helposti jäämme kiinni tiettyihin asioihin, mutta samalla toivomme, että elämä olisi erilaista. Moniin näistä asioista on mahdollista itse vaikuttaa. Saatamme miettiä että olisi mahtavaa muuttaa toiselle paikkakunnalle, vaihtaa työpaikkaa, tavata uusia ihmisiä, aloittaa uusi harrastus, opiskella uusi ammatti. Lista on loputon. Kuitenkaan emme tee asioiden eteen mitään. On muistettava, että kaikki on viimekädessä itsestä ja omasta motivaatiosta kiinni. Jos tahtoo niin pystyy.

Merkitystä on juuri sillä, että erilaisten muutosten, vastoinkäymisten ja haasteiden seurauksena joutuu väkisinkin miettimään elämäänsä, punnitsemaan vaihtoehtoja, miettimään omia arvojaan ja tavoitteitaan. Saattaa huomata menevänsäkin elämässään eri suuntaan, kuin mitä oikeasti haluaisi. Valinnat elämässä eivät ehkä olekaan tukeneet sitä pitkänajan tavoitetta, tahtotilaa, joka elämässä taustalla vaikuttaa. Kuitenkaan asialle ei olisi välttämättä tullut tehtyä mitään, koska tottuun, vanhaan tuttuun ja turvalliseen kaavaan ei vain uskalla lähteä tekemään suunnanmuutosta.

Pitäisi siis osata iloita myös siitä, että elämä toisinaan järjestää itse, ehkä odottamatta ja yllättäen tällaisia mahdollisuuksia muuttaa suuntaa. Elämä tarjoaa tilaisuuksia, joihin on mahdollista tarttua, kunhan vain mukana on hieman seikkailumieltä, uteliaisuutta ja luottamusta siihen, että elämä kantaa. Tästä näkökulmasta elämä onkin yllättävän helppoa ja reilua. Jokaiselle tarjoutuu näitä mahdollisuuksia, kun vain pitää silmät auki, uskoo unelmiin ja kuuntelee itseään.

Näissä mietteissä sunnuntaita tullut vieteltyä. Itselle monet edellämainituista asioista ovat nyt hyvinkin ajankohtaisia. Ajattelemalla kuitenkin asioita laajemmassa mittakaavassa on muutoksista tullut vähemmän pelottavia ja niistä on alkanut omalla tavallaan pitämään. Kerrankin niin moni asia on mahdollista, ovet ovat auki ja reittejä useampia valittavaksi.

Toivottottavasti kirjoitukseni kannustaa muitakin vastaavassa muutostilanteessa myönteiseen ajatteluun ja oivaltamaan omat mahdollisuudet. Tehdään vastoinkäymisistä voittoja, uusista tilanteista haasteita ja muutoksista mahdollisuuksia  :)

H-R

4 kommenttia:

  1. Mahtava teksti! :) <3 Itellekin aihe on tosi ajankohtainen, vaikka mistään isosta muutoksesta ei olekaan kyse. Piti tehdä vaikea päätös ja luopua jostain, että pystyy jatkamaan eteenpäin. Ja nyt ollaan sitten tyhjän päällä. Kuulostipa dramaattiselta :D Mutta siis erinäisistä syistä johtuen tuli haudattua gradujutut ja aloitettua koko homma alusta. Selitän joskus tarkemmin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos muru! <3 :)

      Miun mielestä muutos kun muutos, koosta huolimatta samat asiat pätee. Toiset toki vaikuttaa koko elämään enemmän kuin toiset. Itellä sellaista myllerrystä nyt elämässä että hyvä jos mitään entistä jää kohta jäljelle :D

      Kerrro tarkemmin kun nähään, toivottavasti taas pian :)

      Poista
  2. Tsemppiä sinne muutosten keskelle! Samalla kun muutosten keskellä on mahdollista arvioida uudelleen sitä suuntaa, johon haluaa kulkea, tulee yleensä myös oppineeksi jotain uutta itsestään (vaikka olisi kuinka hyvin luullut jo tuntevansa itsensä). Näin ainakin miulle on käynyt kaikkien isompien vastoinkäymisten ja muutosten kohdalla (erot, muutot jne.). Samalla jokainen niistä on vaikuttanut osaltaan siihen, millainen on ihmisenä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on kyllä niin totta. Ja siksi tavallaan muutoksesta pidänkin, koska tarjoaa loistavan mahdollisuuden tutustua itseensä entistä paremmin ja kokretisoida omia haaveitaan ja tavoitteitaan. Ja jälkeenpäin kun monia muutoksia miettii (vaikka ne olisivat sillä hetkellä tuntuneet ehkä pahalta, epäreilulta jne.) niin aika useaan kuitenkin voi sanoa että onneksi näin tapahtui. :)

      Poista